sobota, 20 lipca 2013

Przekładany sernik na zimno z borówkami

Ciasta, które najbardziej lubimy w upalne dni to ciasta na zimno! Sernik na zimno z owocami i galaretką to to co wszystkie łasuchy uwielbiają. W tym roku był już sernik z truskawkami, a teraz przyszła pora na borówki i dwa piętra herbatników.

sernik z borówkami

Składniki:
na blachę 23 x 23 cm

3 jaja
1 szklanka cukru
ok. 300 g serka homogenizowanego waniliowego
pół szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
200 g masła
duże opakowanie herbatników (ok. 32 sztuk)
ok. 100 - 150 g borówek
galaretka w proszku o smaku owoców leśnych


Wykonanie:
1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, cukier nie może chrzęścić pod łyżką.
3. Stopić masło, przestudzić i dodać do żółtek z cukrem.
4. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku.
5. Dodać mleko z żelatyną do żółtek i wymieszać, następnie dodać serek homogenizowany i powtórnie wymieszać.
6. Ubić białka na sztywno. Porcjami dodać do masy serowej. Masa powinna być jak najbardziej puszysta jak to tylko możliwe. Należy bardzo delikatnie mieszać masę serową do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Herbatniki rozłożyć na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia blachy 23 x 23 cm. Przelać do formy połowę masy serowej. Blachę wstawić do lodówki na 15 min. Wyjąć i ułożyć drugą warstwę herbatników. Przelać pozostałą masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia (powierzchnia powinna być sprężysta).
8. Na górze rozłożyć borówki i zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki dopóki galaretka nie stężeje.
9. Podawać na zimno, przechowywać w lodówce.



sernik na zimno z jagodami

przekladany sernik na zimno

sernik na zimno z galaretka

ciasto jagodowe

3 komentarze:

  1. Super ciasto, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyycha. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. W takie upały to ciacho spada z nieba! :)

    OdpowiedzUsuń