piątek, 7 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa

Dla fanów pasty i fanów dań zapiekanych. Masz w lodówce warzywa, z których nie wiesz co zrobić? Zrób zapiekankę! To jest rozwiązanie idealne - szybkie i smaczne.

zapiekanka z kurczakiem



Składniki:
na 6 porcji

250 g makaronu świderki
2 piersi z kurczaka
puszka pomidorów w zalewie
pół czerwonej papryki
2 szalotki
15 dag pieczarek
20 dag startego sera
sól, pieprz, oregano
5 listków świeżej bazylii

Wykonanie:
ok. 30 min

1. Ugotuj makaron na półtwardo.
2. Pokrój warzywa i kurczaka w kostkę.
3. Pomidory z puszki wrzuć do garnka, rozgnieć i zagotuj. Dodaj rozdrobnione listki bazyli, dosyp łyżkę suszonego oregano, dopraw solą i pieprzem.
4. Podsmaż kurczaka na patelni.
5. Podsmaż warzywa. Usuń nadmiar wody.
6. Dodaj wszystko do pomidorów. Wymieszaj. Sos nie moż być zbyt rzadki. Opcjonalnie dodaj sera do zagęszczenia.
7. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (termoobieg, 180 stopni). Zapiekaj dopóki ser się nie roztopi.

Smacznego!


sos pomidorowy z bazylią

zapiekanka makaronowa z kurczakiem

zapiekanka z kurczakiem

zapiekane warzywa

zapiekanka z kurczakiem i makaronem

zapiekanka z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz