sobota, 4 maja 2013

Tradycyjne zrazy wołowe

Najbardziej niesprawiedliwa potrawa na świecie, 3 godziny przyrządzania / gotowania, 5 minut radości jedzenia. Na szczęście smak i zapach godny oczekiwania!

tradycyjne zrazy wołowe



Składniki:
na 4 zrazy

4 plastry rolady wołowej
4 plastry boczku
2 średnie ogórki kiszone
2 średnie cebule
musztarda
2 łyżki mąki
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
ok. 2 - 3 h

1. Mięso umyj i rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
2. Posmaruj musztardą, przykryj plastrem boczku, posyp pokrojoną w kostkę cebulą (ok. 0,5 cebuli na 4 zrazy).
3. Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na łódeczki. Na brzeg mięsa połóż dwa kawałki ogórka.
4. Zwiń mięso w ciasny rulon, zabezpiecz wykałaczkami i obtocz w mące.
5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i zarumień na niej zrazy.
6. W garnku zagotuj wodę (tak by zrazy były zakryte) z solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i pozostałą cebulą.
7. Włóż do wody zrazy i duś na małym ogniu ok. 1 h. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj dopóki woda nie zredukuje się o mniej więcej połowę a mięso będzie miękkie.
8. Dodaj mąkę wymieszaną uprzednio z ok 100 ml zimnej wody. Zagotuj. Możesz dodać pikantną paprykę w celu nadania koloru.

Smacznego!





zrazy z ogórkiem

tradycyjne zrazy z ogórkiem

zrazy wołowe

zrazy z ogórkiem kiszonym

2 komentarze:

  1. Bardzo zachęcający wstęp :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grunt to dobra reklama :) no moze troche nie poszlo, ale badzmy szczerzy. pamietam rozczarowanie moja pierwsza wolowina, bo nie doczytalam jak dlugo sie ja gotuje i nie zdazylam przed wyjsciem z domu ;)

      Usuń