niedziela, 5 maja 2013

Placki po węgiersku

Smak dzieciństwa - ostre placki ziemniaczane z sosem gulaszowym. Lekko chrupiące z wierzchu, rozpływające się w ustach placuszki to idealny, syty obiad. Najlepiej smakują doprawione dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

placki ziemniaczane z sosem


Składniki:
4 porcje

Gulasz:
0,5 kg gulaszu wieprzowego
2 duże cebule
2 papryki czerwone
3 papryczki chilli
20 dag pieczarek
3-4 łyżki bułki tartej
liść laurowy
3-4 ziarnka ziela angielskiego
przecier pomidorowy do zabarwienia
sól, pieprz

Placki ziemniaczane:
ok. 1,5 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki zieminiacznej
1,5 cebuli
sól, pieprz
olej

Wykonanie:
ok. 1,5 h

Gulasz:
1. Umyć warzywa i pokroić (parykę w kostkę, pozostałe w plasterki). Wrzucić do garnka.
2. Mięso umyć i pokroić w małe kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą (ok. 0.5 l).
3. Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 30min. Dodać sól i pieprz. Zwiększyć ogień i zredukować sos.
4. Dodać opcjonalnie koncentrat pomidorowy w celu nadania koloru, zagęścić bułką tartą. Ewentualnie doprawić.

Placki ziemniaczane:
1. Obrać ziemniaki i cebulę. Zmiksować.
2. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na ok. 5 min w celu wymieszania się smaków. Odlać wodę.
3. Rozgrzać patelnię. Nałożyć masę ziemniaczaną na patelnię, wygładzić.
4. Gdy brzegi placków się zarumienią przewrócić placek na drugą stronę. Zsuń delikatnie placek z patelni na deskę, przykryj deskę patelnią i odwróć deskę wraz z patelnią o 180 stopni. Placek został odwrócony w bezpieczny sposób :)
5. Usmażony placek ułóż na talerzu i polej gulaszem.

Smacznego!


placki po węgiersku


placki ziemniaczane z sosem

placki po węgiersku

placek zakarpacki

placki po węgiersku

placek po węgiersku

placki ziemniaczane

3 komentarze:

  1. Omg, to jedno z moich najulubieńszych dań ;) takie kaloryczne... Ale takie pyyyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie jadłem takiego placka, natchnęłaś mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń